Print this pageShare on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrShare on YummlyEmail this to someone

 

Paine de secara
Daca vreti sa manancati paine sanatoasa si care nu se strica a treia zi dupa ce ati cumparat-o, puteti incerca aceasta reteta de paine cu diferite tipuri de faina. Se prepara acasa si este atat de simplu de facut incat tot procesul devine o placere. Gustul acestei paini este mai bun decat orice alta paine de genul acesta pe care am cumparat-o. Sper sa incercati reteta si sa nu omiteti micile detalii pentru a va iesi la fel de buna.
Print
Ingrediente
  1. 400 g faina de secara
  2. -------------------------
  3. 250 g faina alba
  4. -------------------------
  5. 150 g faina neagra
  6. -------------------------
  7. 480 ml apa calda
  8. -------------------------
  9. 7 g drojdie
  10. -------------------------
  11. 2 linguri zahar brun
  12. -------------------------
  13. 2 linguri otet balsamic
  14. -------------------------
  15. 1 lingura sare
  16. -------------------------
  17. 1 lingura seminte de in
  18. -------------------------
  19. 1 lingura fulgi de ovaz
  20. -------------------------
  21. 5 linguri ulei de masline
Mod de preparare
  1. Puneti intr-un bol, apa calda impreuna cu drojdia, uleiul si zaharul. Acoperiti si lasati asa pentru 10 minute. Puneti faina intr-un vas mare si amestecati, intr-o parte puneti sarea si in cealalta parte faceti loc si turnati compozitia lichida, facuta mai devreme, otetul balsamic, semintele de in si fulgii de ovaz. Sarea trebuie sa fie ultima care intra in contact cu restul compozitiei, pentru a fi siguri ca va creste aluatul.
  2. Folosind o furculita amestecati apa cu faina astfel incat sa devina o compozitie omogena. Cand incepe sa fie destul de consistenta folositi mainile pentru a framanta aluatul, pe masura ce compozitia se intareste puteti lua din sarea care e in vas. Framantati pentru aproximativ 5, 10 minute si acoperiti cu un prosop.
  3. Lasati aluatul la dospit pentru aprox. 1 ora sau mai mult. Cresterea lui depinde de locul unde il puneti, trebuie sa stea la loc cald fara curenti de aer rece. Eu folosesc cuptortul pentru ca aluatul sa creasca mai repede. Pun pe programul de incalzire in partea de jos si il fixez la temperatura minima, adica 50°C. Apoi asez vasul in zona de mijloc in cuptor, folosind o tabla de lemn pe care asez vasul.
  4. Aluatul trebuie sa se dubleze in marime. Dupa ce a crescut puneti-l pe o suprafata data cu faina si framantati-l putin. Apoi impartiti in 8 parti egale pentru a face painicile. Puteti sa incercati sa faceti si 2 baghete, dar mie mi se par mai reusite daca sunt mai mici.
  5. Formati fiecare bucata de aluat intr-o forma ca si cea din fotografie, incercati sa nu o faceti prea ingusta la capete pentru a nu se usca prea tare.
  6. Dupa ce ati format painicile, asezati-le pe o tava cu hartie de copt si crestati pe diagonala sau pe verticala, folosind un cutit. Apoi dati cu putina apa calda si presarati faina alba si fugi de ovaz, acoperiti cu un prosop si mai lasati la dospit aprox. 20 min.
  7. Dupa acest timp introduceti in cuptorul preincalzit la 200° C. Folositi programul de incalzire a cuptorului in partea de sus si jos. Dupa 15 minute fixati temperatura la 180°C. Lasati la copt pentru inca 30 min. Puteti sa verificati daca painea este coapta intorcand-o si lovind cu degetul partea cu care a stat lipita de tava, daca suna a gol inseamna ca aceasta e gata. Daca nu produce nici un fel de sunet inseamna ca inca este moale in interior si trebuie sa o mai lasati. Timpul coacerii poate sa difere de la un cuptor la altul de aceea e bine sa verificati in acest fel inainte sa va decideti daca s-a copt.
  8. Dupa ce e gata lasati la racit 10 minute, dupa care puteti sa taiati painea si sa serviti.
  9. Dupa racirea completa pastrati painea in pungi pentru a nu se usca.
Articook - Love to cook http://articook.ro/
Print this pageShare on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrShare on YummlyEmail this to someone
Risotto cu dovlecel la gratar
Supa crema de telina