Print this pageShare on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrShare on YummlyEmail this to someone

Acest tort cu cafea si crema de zmeura este perfect pentru ocazii speciale. Are un blat moale si pufos, care ti se topeste in gura si care merge atat de bine cu crema de zmeura, dulce acrisoara. Pentru ca atunci cand taiati tortul sa aveti felii drepte si perfecte, trebuie sa fiti atenti la cateva detalii. Blatul dupa ce e scos de la cuptor are o forma denivelata, asa ca trebuie neaparat indreptat in partea de sus. Am folosit 2 tavi pentru a face blaturile, in felul acesta nu mai trebuie sa taiem un blat in doua felii egale si obtinem mai usor un blat cat mai drept.

tort-cu-cafea-si-crema-de-zmeura tort-cu-cafea-si-crema-de-zmeura-3

Ingrediente:

Blat

  • 450 g zahar alb
  • 230 g faina alba
  • 85 g cacao
  • 2 lingurite bicarbonat de sodiu
  • 1 lingurtia praf de copt
  • 1 lingurita sare
  • 2 oua
  • 230 ml lapte
  • 1 lingurita de lamaie
  • 230 ml cafea, rece
  • 115 ml ulei vegetal
  • 2 lingurite esenta de vanilie

Crema de albus cu unt si zmeura

  • 3 oua mari
  • 170 g zahar alb
  • 1 lingurita esenta de vanilie
  • 280 g unt 80% grasime, la temperatura camerei
  • 2 pahare de zmeura, decongelata

Mod de preparare Tort cu cafea si crema de zmeura:

  1. Incalziti cuptorul la 180 C.
  2. Pregatiti 2 tavi rotunde de 22 cm, puneti hartie de copt in partea de jos si ungeti cu unt peretii tavii.
  3. Amestecat folosind un mixer zaharul cu faina, cacao, praf de copt, bicarbonat si sare pana cand sunt bine amestecate.
  4. Puneti laptele impreuna cu 2 lingurite de zeama de lamaie si lasati 10 minute. Acesta se va face ca si branza.
  5. Adaugati ouale, laptele, cafeaua, uleiul si vanilia si continuati sa mixati pana cand sunt bine omogenizate. Nu va faceti griji daca compozitia este foarte lichida, asa trebuie sa fie.
  6. Turnati compozitia in mod egal in cele 2 tavi. Introduceti in cuptorul preincalzit si lasati la cuptor cate 30 min. Verificati dupa cele 30 de minute mijlocul prajiturii folosind o scobitoare, daca de aceasta nu se lipeste aluatul, blatul este copt. Dupa 5 minute inlaturati inelul tavii in care s-a copt si puneti blatul la racit pe un gratar, lasati pana cand e rece complet. Procedati la fel cu cea de a doua tava.
  7. Puneti zmeura decongelata intr-un blender si faceti-o pasta. Apoi puneti-o intr-o cratita la foc mediu, lasati sa fiarba amestecand din cand in cand, pana cand este destul de zemoasa. Luati de pe foc si dupa ce s-a racit treceti-o printr-o panza sau sita foarte fina, pentru a separa samburii de suc. Apoi puneti zeama obtinuta pe foc din nou si lasati la foc mic pana cand aceasta scade la o cantitate de 3 ori mai mica decat cea initiala.
  8. Pentru a putea manevra cat mai usor blatul, introduceti la frigider sau congelator pentru 30 min pana la 1 h.
  9. Pentru a prepara crema, separati 3 oua mari si puneti albusurile impreuna cu zaharul intr-un vas pe abur. Folositi un tel de batut oua pentru a amesteca albusurile cu zaharul. Lasati pe abur pana cand zaharul e compet topit. Verificati prin a atinge cu degetele compozitia, iar daca inca simtiti granule de zahar, mai lasati si continuati sa amestecati. 
  10. Transferati albusurile intr-un alt vas mai mare si cu un folosind mixerul, mixati pana cand acestea se fac spuma, tare. Aproximativ 6 minute.
  11. Folositi unt moale, la temperatura camerei. Adaugati cate 2 linguri de unt si continuati sa mixati, pe o viteza mai mica, pana cand untul este bine incorporat in spuma, aproximativ 3 minute. Pe masura ce puneti untul, crema se va face tot mai moale, va arata ca si cum se taie, dar sa nu va faceti griji, continuati sa mixati si sa adaugati pe rand untul. Aceasta isi revine si devine din nou cremoasa si cu textura initiala.
  12. Adaugati sosul de zmeura, rece. Continuati sa mixati pana cand este incorporat bine in crema.
  13. Pentru a asambla tortul, scoateti blaturile de la rece si cu un cutit cu lama cat mai lunga, taiati partea de sus, a tortului, cea care este crescuta inafara, pentru a obtine un blat cat mai drept. 
  14. Umpleti prima felie de blat cu 2 pahare (de 300 ml) de crema. Intindeti crema in mod egal pe toata suprafata blatului. Asezati urmatoarea felie de blat peste si puneti restul cremei pe partea de sus a tortului dar si in pe lateral, acoperind tortul in totalitate cu crema.
  15. Puneti tortul la rece pentru 30 min pana la 1 ora, inainte de a servi. 
Print this pageShare on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrShare on YummlyEmail this to someone
Chilli con carne reteta mexicana
Chicken fingers cu susan