Print this pageShare on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrShare on YummlyEmail this to someone

Ingrediente blat

  • 12 oua mari,la temperatura camerei
  • 250 g zahar praf
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 216 g faina ( cake flour)
  • un varf de cutit de sare

Ingrediente crema

  • 28 gr (1 ounce) ciocolata fara zahar ( 100% cacao )sau ciocolata amara 
  • 3 oua 
  • 3 linguri  frisca lichida
  •  1/2 cup zahar granulat
  • 1 1/2 lingurita esenta de vanilie
  • 2 linguri extract de cafea  sau 4 linguri de cafea espresso 
  • 170 gr unt nesarat( moale, la temperatua camerei)
  • 50 gr zahar praf

Ingrediente glazura de zahar ars 

  • 1  cup zahar granulat

Mod de preparare

BLAT

  1. Se incalzeste cuptorul la 176 grade celsius (350 grade F) . Se separa galbenusurile si albusurile. La galbenusuri se adauga 1/2 cantitatea de zahar si se bat cu mixerul.Apoi se adauga vanilia si sarea.
  2. Separat se bat albusurile, spuma . Si se adauga restul de zahar.
  3. Se combina albusurile cu galbenusurile insa se amesteca cu grija ca sa nu se taie albusurile.Apoi, in ploaie se adauga faina cernuta si se incorporeaza cu grija ..
  4. Se foloseste o tava rotunda de 25 cm ( 10″) pt a face 10 blaturi. Se tau 10 foi de copt ,dupa forma tavii si inainte de a pune aluatul in tava, se unge foaia cu putin ulei .Se intind foile cat de subtire si uniform posibil.
  5. Se lasa la cuptor 10 minute,sau mai mult, depinde de cuptor.Insa in cel mult 15 min ar trebui sa fie gata.
  6. Blatul trebe sa aiba culoare galbuie, sa nu se arda.
  7. Dupa ce toate foile sunt coapte, se face crema.Foaia de copt se lasa pe blat pana asamblam tortul.

CREMA

  1. Se incepe prin a topi ciocolata.Se foloseste un vas de sticla pus peste o oala in care fierbem apa. Dupa ce apa a fiert ,se reduce focul ca sa nu fie temperatura prea mare pt ciocolata .. Se pune ciocolata in vasul de sticla si se lasa se se topeasca, apoi se lasa la racit .
  2. Se bat ouale spuma, iar intre timp se ia un vas de fonta ( sau ceva vas cu peretii grosi si non stick) si se adauga zaharul si apa. Pe foc mediu, se lasa sa se topeasca zaharul .Cand siropul devine transparent, se introduce in vas un termometru digital pt a nu se depasi temperatura de 114 grade Celsius ( 238 grade F). Nu se amesteca in sirop.
  3. Dupa cateva minute, cand siropul are 114 grade, se toarna rapid intr un vas de stica
  4. Se toarna putin din lichid in ouale batute spuma, si se bate la viteza maxima 30 secunde. Se toarna lichidul in vasul cu oua in asa fel incat sa nu atinga picioarele mixerului, Se adauga lichid putin cate putin si dupa fiecare tura, se porneste mixerul pe viteza maxima, cateva secunde, ca sa se incorporeze siropul bine de tot in spuma.
  5. Dupa ce tot lichidul e adaugat, se mai bat ouale 15 min .Pana crema se raceste..
  6. Untul se bate spuma cu zaharul praf  .Dupa ce untul devine ca o spuma, se adauga frisca lichida si se mai bate pana totul devine ca o crema fina. Apoi se adauga ciocolata topita si racita, si se bate cu mixerul cateva minute pana ce toata e incorporata .Apoi adaugam vanilia si extractul de cafea  Se pune crema la rece .
  7. Se aseambleaza tortul, se imparte crema in mod egal pe fiecare blat .Ultima foaie se lasa deoparte si se face un sirop de zahar ars care se adauga pe ultimul blat
  8. Se introduce tortul la congelator pt cel putin 1 ora pt a se putea felia mai usor.

GLAZURA DE ZAHAR ARS

  1. Se ia o foaie de copt si se da cu non stick spray ,pe care asezam foaia de blat  pt ca urmeaza sa turnam zahar ars peste ea.
  2. Se pune zaharul intr un vas non stick si se lasa se se topeasca zaharul la foc mic, pana ce tot zaharul e dizolvat si are o culoare maroniu roscata .
  3. Apoi se ia de pe foc si rapid se toarna peste blat , in strat subtire. Cu o spatula unsa cu ulei , putem nivela zaharul ars cat inca e fierbinte.Se va intari foarte rapid asa ca pasul acesta se face cat mai rapid posibil.
  4. Se infoaca lama unui cutit in foc si se taie blatul in 16 felii egale. Dupa fiecare felie taiata, se curata lama cutitului cat se poate ,cu hartie de bucatarie si apoi se pune iar in foc.Cand e infocat bine, se taie urmatoarea felie si tot asa.
  5. Se scoate tortul de la congelator si cu un cutit cu lama lunga si ascutita, se tau feliile de tort.La un tort de 25 cm ( 10″) se tau 16 felii .Cutitul se introduce in apa fierbinte si se curata, dupa fiecare taiere.
  6. Apoi se aseaza peste tort feliile de blat cu zahar ars.
  7. Dupa ce tortul se decongeleaza , se poate servi.
Print this pageShare on FacebookPin on PinterestTweet about this on TwitterShare on Google+Share on TumblrShare on YummlyEmail this to someone
Rulouri cu scortisoara
Salata de paste cu ton